WH PLUS Sp. z o.o.
ul. Ks. Bpa Bednorza 2A budynek H2, 40-384 Katowice,
NIP: 9542833439, KRS: 0000934972
Jako producent mebli hotelowych często jesteśmy pytani, jaki sprzęt chłodzący wybrać wyposażając pokój hotelowy lub apartament. Nasi klienci pytają również czym tak naprawdę jest minibar hotelowy i co go odróżnia od zwykłej lodówki? Minibar to urządzenie chłodzące, które zwykle znajduje się w każdym pokoju hotelowym. Znajdują się w nim zwykle drobne alkohole, soki, wodę, napoje gazowane i inne napoje, jedzenie i słodycze – zazwyczaj za dodatkową opłatą. Lodówki w apartamentach nie są wyposażone.
Minibary hotelowe i zwykłe lodówki różnią się przede wszystkim swoim rozmiarem, a także sposobem chłodzenia. Minibary zazwyczaj wykorzystują technologię termoelektryczną, podczas gdy zwykłe lodówki wykorzystują sprężarkę.
Technologia termoelektryczna jest bardziej energooszczędna i cicha, ale nie jest tak wydajna jak sprężarka, z tego powodu nie jest szeroko stosowana w lodówkach. Technologia sprężarkowa jest bardziej wydajna i skuteczna w utrzymywaniu niskiej temperatury, ale jest również bardziej hałaśliwa i zużywa więcej energii niż technologia termoelektryczna.
Minibary zazwyczaj posiadają estetyczniejszy design od lodówek. Często występują ze szklanymi, reprezentacyjnymi drzwiami, prezentującymi zawartość minibaru.
Technologia termoelektryczna jest rodzajem technologii chłodzenia, która wykorzystuje efekt Peltiera, czyli zjawisko cieplne powstające w wyniku przepływu prądu elektrycznego przez dwie różne metaliczne powierzchnie. W technologii termoelektrycznej ciepło jest usuwane z jednej strony urządzenia i przenoszone na drugą stronę, gdzie jest odprowadzane na zewnątrz.
Zalety tej technologii:
Zakres temperatur minibaru zależy od jego konkretnego modelu i producenta. W większości przypadków minibary są w stanie utrzymać temperaturę w zakresie od 1 do 10 stopni Celsjusza, co jest odpowiednie do przechowywania napojów i przekąsek.
Technologia ta nie pozwala osiągać minusowych temperatur.
Lodówki hotelowe mają znacznie większą pojemność niż minibary, co pozwala na przechowywanie większej ilości produktów. Może to być kluczowa cecha w przypadku apartamentów pod wynajem, w których goście zwykle sami przygotowują posiłki. Lodówka może posiadać dodatkowe funkcje, takie jak regulacja poziomu wilgotności, półki na wino i schowki na butelki, których brakuje w minibarach.
Lodówki hotelowe są w stanie utrzymać stabilniejszą temperaturę i większy zakres temperatur niż minibary. Urządzenia te, tak jak standardowe lodówki, potrafią osiągać ujemne temperatury, co jest ważne w przechowywaniu np. kostek lodu.
Warto pamiętać, że klasyczna lodówka, która wykorzystuje do chłodzenia agregat z czynnikiem chłodniczym, generuje hałas podczas pracy. Taka lodówka wydziela także ciepło, należy więc zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza w szafce, w której została umieszczona.
Najczęściej w obiektach helowych można spotkać lodówki pod zabudowę z dodatkową komorą, w której panuje ujemna temperatura.
Przy wyborze modelu lodówki należy zwrócić uwagę na sposób montażu. Zamontowanie urządzenia niezgodnie z zaleceniami producenta (szczególnie jeśli chodzi o względy wentylacji), może doprowadzić do uszkodzenia lodówki, która ze względu na nieprawidłowy montaż nie będzie podlegać gwarancji.
Wyżej opisana technologia termoelektryczna sprawia, że minibary są znacznie mniejsze od standardowych lodówek, dzięki temu łatwiej jest ukryć te urządzania nawet w małym pokoju hotelowym np. w szafce przy biurku lub w szafie w korytarzu. Dla niektórych obiektów mniejsza pojemność minibarów może być zaletą, a dla innych obiektów wadą. Wszystko zależy od profilu działalności obiektu. Z doświadczenia wiemy, że 30-litrowe oraz 40-litrowe minibary to najpopularniejsze pojemności tych urządzeń.
Ceny produktów takich jak minibar z technologią termoelektryczną i lodówka hotelowa z agregatem mogą się znacznie różnić w zależności od producenta, modelu, rozmiaru i funkcji. Jako firma zajmująca się produkcją mebli hotelowych wiemy, że minibar zwyczajowo jest nawet kilka razy tańszy od lodówki.
O innych wymaganiach kategoryzacyjnych, według nas o wiele ważniejszych pod kątem kosztów mogą Państwo przeczytać w naszym artykule „Przepisy PPOŻ i kategoryzacja w hotelach – poradnik inwestora #1”
Wybór między minibarem a lodówką powinien wiązać się z przepisami, ale również charakterem i rodzajem obiektu czy głównym charakterem pobytu gości hotelowych. Apartamenty zdecydowanie wymagają lodówek, z możliwością przechowywania większych ilości rzecz, a także jedzenia. Minibar to miejsce, gdzie można przechować i delikatnie schłodzić alkohol czy przekąski podczas krótkich pobytów w hotelu.
Jako WH Plus – firma zajmująca się wyposażeniem hoteli stworzyliśmy idealne rozwiązanie zarówno dla hoteli, jak i apartamentów. Jest to komoda z dyskretnie schowanym aneksem kuchennym, który zawiera zlewozmywak oraz lodówkę bądź minibar. Szczególnie sprawdza się takie zastosowanie w pokojach studenckich, małych apartamentach na wynajem krótkoterminowy, pokojach pod wynajem, bez dostępu do tradycyjnej kuchni.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wyposażania hoteli oraz produkcją łóżek hotelowych.